10 DOKAZANIH LASTNOSTI AVOKADA

Avokado je posebna vrsta sadja. Večinoma je sadje sestavljeno iz ogljikovih hidratov, medtem ko avokado vsebuje veliko zdravih maščob. Številne študije so pokazale, da ima avokado veliko pozitivnih učinkov na zdravje. Pred vami je 12 dobrih lastnosti avokada, ki so podprte z raziskavami.

vir: livestrong.com

1. AVOKADO JE ZELO HRANLJIV

vir: ehealthyblog.com
vir: ehealthyblog.com

Avokado je cenjen zaradi svoje visoke vsebnosti hranil. Dodamo ga lahko v vrsto različnih jedi, zaradi dobrega okusa in bogate strukture. Zadnje čase postaja avokado zelo priljubljena hrana med ljudmi, ki bolj pazijo na svoje zdravje. Večkrat se ga omenja kot super živilo, kar pa ne preseneča, glede na njegove lastnosti.

Obstaja več različnih vrst in oblik (od hruškaste oblike, do okroglega avokada). Avokado je tudi v različnih barvah, od zelene do črne. Tehta lahko tudi do 1,4kg.

Najbolj popularna sorta avokada se imenuje Hass.

Tako izgleda tipičen avokado:

vir: eatsxm.com
vir: eatsxm.com

Nekateri mu rečejo tudi aligatorjeva hruška. Ker je zelen in ima olup kot koža aligatorja.

Pri avokadu pojemo rumeno meso, medtem ko olup in koščico zavržemo. Avokado vsebuje številne hranilne snovi, vključno z 20 različnimi vitamini in minerali.

Nekatera najbolj bogata hranila v 100g postreženega avokada:

  • vitamin K
  • Folna kislina
  • Kalija
  • Vitamin B5
  • vitamin B6
  • Vitamin E
  • manjše količine magnezija, mangana, bakra, železa, cinka, fosforja, vitamin A, B1, B2, B3

Avokado ne vsebuje holesterola ali natrija in ima nizko vsebnost nasičenih maščob.

2. VSEBUJE VEČ KALIJA KOT BANANE

Kalij je mineral, katerega veliko ljudi vnaša premalo v telo. Prav avokado pa vsebuje 40% več kalija na 100g zaužitega ploda kot banana.

Številne raziskave kažejo, da je visok vnos kalija v telo povezan z zmanjšanim krvnim tlakom, ki je pomemben dejavnik tveganja za srčni napad, kapi in odpovedi ledvic.

 

3. AVOKADO JE POLN SRCU PRIJAZNIH MONONASIČENIH MAŠČOBNIH KISLIN

vir: nutritionsecrets.com
vir: nutritionsecrets.com

Ponovno, avokado je živilo z veliko maščob. Dejstvo je, da je kar 77% kalorij, ki jih zaužijemo z avokadom maščob. Vendar pa ne vsebuje nezdrave maščobe. Večina maščobe avokada je oleinska kislina. Oleinska kislina pa je nenasičena maščobna kislina, ki je tudi glavna sestavina v olivnem olju in je odgovorna za nekatere svoje blagodejne učinke. Dokazano je, da ima pozitivne učinke na gene povezane z rakom. Dejstvo je tudi, da so maščobe v avokadu zelo dobro odporne na toplotno povzročeno oksidacijo, zaradi česa je avokadovo olje zelo zdravo in varno za kuhanje.

4. AVOKADO JE POLN VLAKNIN

Vlaknine v avokadu so neprebavljive rastlinske snovi, ki lahko prispevajo k izgubi teže, zmanjšanju sladkorja v krvi in so povezane pri zmanjševanju za številne bolezni.

Razlikujemo jih na topne in netopne.

vir: findhomeremedy.com
vir: findhomeremedy.com

Za topne vlaknine je znano, da so sposobne hraniti dobre bakterije v črevesni flori, ki so potrebne za delovanje našega telesa.

100g postreženega avokada vsebuje približno 7g vlaknin, kar je 27% priporočenega dnevnega vnosa.

Približno 25% avokada je sestavljenega iz topnih vlaknin, 75% pa iz netopnih.

5. UŽIVANJE AVOKADA LAHKO ZNIŽA HOLESTEROL

Bolezni srca so najpogostejši vzrok smrti na svetu.

Znano je,  da so nekateri krvni pokazatelji povezani z večjim tveganjem. Kot so holesterol, trigliceridi, krvni pritisk in nekateri drugi.

Učinke avokada na nekatere od teh dejavnikov tveganja  so preučevali na 8 ljudeh. Ljudi so razdelili v 2 skupini. Eni skupini je bilo naročeno da uživa avokado, drugi pa ne. Raziskovalci so nato preučevali kaj se dogaja z krvno sliko v daljšem časovnem obdobju.

vir: today.com
vir: today.com

Študije so pokazale, da avokado lahko:

  • občutno zmanjša raven holesterola
  • zmanjša vrednost trigliceridov do 20%
  • zmanjša LDL (slab) holesterol do 22%
  • poveča HDL (dober) holesterol za 11%

Na žalost so bile študije kratkotrajne (1-4tedni) in na malih skupinah ljudi (13-37), vendar kljub temu so rezultati bili odlični.

6. LJUDJE, KI JEDO AVOKADO SO OBIČAJNO BOLJ ZDRAVI

Ena študija je preučevala prehranjevalne navade in zdravje ljudi, ki jedo avokado.

Analizirali so podatke 17.567 udeležencev v raziskavi NHANES v ZDA.

Ugotovljeno je bilo, da so ljudje, ki pojedo veliko avokada veliko bolj zdravi, kot ljudi, ki avokada ne uživajo.

Imeli so veliko večji vnos hranil in polovico manj možnosti za presnovni sindrom. Presnovni sindrom je skupek simptomov, ki so pomemben dejavnik tveganja za bolezni srca in diabetes.

Ljudje, ki redno jedo avokado običajno tehtajo manj, imajo manj maščobe na trebuhu. Imajo pa več HDL (dober) holesterola.

Kakorkoli… ni nobenega zagotovila, da v kolikor boste jedli več avokada boste tudi bolj zdravi.

7. AVOKADO JE POLN MOČNIH ANTIOKSIDANTOV, KI LAHKO VARUJEJO OČI

vir: dimitri.co.uk
vir: dimitri.co.uk

Ne samo, da avokado poveča absorbcijo antioksidantov iz drugih živil, je velik vir antioksidantov sam. To vključuje tudi hranilne snovi imenovane lutein in zeaksantin, ki sta zelo pomembna za zdravje oči.

Študije kažejo, da so te hranilne snovi povezane z zmanjšanjem tveganja pri nastanku sive mrene in makularne degeneracije.

Torej, uživanje avokada na dolgi rok, bi naj imel pozitivne učnike za vaše oči.

8. AVOKADO LAHKO POMAGA PRI PREPREČITVI RAKA

Obstaja nekaj dokazov, da bi lahko bil avokado koristen pri preprečevanju raka.

Neka študija je pokazala, da lahko pomaga zmanjšati stranske učinke kemoterapije v človeških limfocitih. Prav tako bi naj avokado zaviral rast rakavih celic v prostati.

Vendar je treba priznat, da so te študije bile narejene na izoliranih celicah in da ne dokazujejo kaj se dogaja na živih ljudeh.

9. AVOKADOV IZVLEČEK (EKSTRAKT) LAHKO POMAGA PRI LAJŠANJU SIMPTOMOV ARTRITISA

Artritis je pogosta težava predvsem v zahodnem svetu. Obstaja več vrst artritisa. Ljudje imajo ponavadi kronične težave do konca življenja.

Več študij je pokazalo, da lahko izvlečki iz avokada in sojinega olja, zmanjšajo simptome artritisa na kosteh, ki ga imenujemo osteoartiritis.

10. AVOKADO JE OKUSEN IN GA JE PREPROSTI VKLJUČITI V PREHRANO

Ne samo da je avokado zelo zdrav, je tudi zelo okusen in se poda k veliko vrst hrane.

Lahko ga dodate v solate, v različne druge vrste receptov, lahko pa le odstranite koščico in ga pojeste kar tako.

vir: mamiverse.com
vir: mamiverse.com

Avokado ima kremasto, bogato, maščobno teksturo in so dobro zlije z drugimi sestavinami.

Avokado potrebuje dlje časa da pravilno dozori in mora biti na otip rahlo mehek.  Hrana iz avokada lahko hitreje oksidira, če pa ji dodamo limonin sok pa se to ne bi smelo zgoditi tako hitro.

Na koncu dneva je avokado super hrana . Polna je hranil, ki jih pogosto primankuje v sodobni prehrani. Je dober za naše srce, je dober za hujšanje,… nenazadnje pa ima dober okus.

Kaj več bi si še lahko želeli v hrani?

 

 

 

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR