Brokoli izvira iz Sredozemlja. Uvrščamo ga v družino križnic, kamor spadajo tudi cvetača, zelje, brstični ohrovt in  drugi. Brokoli in cvetača razvijejo cvetne popke, ki ostanejo v tej obliki in se ne odprejo. Jemo lahko cvetne popke, mlade liste in mehke dele stebla. Steblo je navadno precej debelo, popke obdajajo listi. Za razliko od cvetače zunanji listi ne prekrivajo glave, zato se brokoli obarva zeleno. Obstaja več vrst brokolija. Najbolj znana sorta ima zelene cvetove, redkejše pa so sorte z vijoličastimi, belimi ali rumenimi cvetovi.

 

Brokoli je kar nekakšen heroj med zelenjavo, saj je izjemen vir hranilnih snovi. Vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate in vlaknine ter ima nizko energijsko vrednost, le 27 kcal na 100 gramov. Zelo bogat je z minerali (kalcij, magnezij, kalij, železo, cink, fosfor) in vitamini (vitamin A, vitamini B1, B2, B3, B6 in vitamin C), ki pomagajo krepiti imunski sistem, kalcij pa je nujen za močne kosti, ter antioksidanti (flavonoidi, karotenoidi, fenoli, indoli in sulforafani, koencim Q10). Ti pomagajo pri preventivi srčno-žilnih bolezni in ščitijo telo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. To so atomi, molekule ali ioni z vsaj enim elektronom brez para. So visoko reaktivne molekule, ki poškodujejo celične strukture, beljakovine, maščobe, DNK in RNK.

vir: Dole.com
vir: Dole.com

Zaradi navdušujočega seznama snovi, kot so beta karoten, vitamin C, kalcij, indoli idr., brokoliju pripisujejo tudi preventivno delovanje pred številnimi boleznimi (sladkorna bolezen, osteoporoza, visok krvni tlak, menda pa uživanje brokolija zmanjša tudi možnost za nastanek očesne mrene) in še mnogo drugih pozitivnih lastnosti. V svetu poteka veliko različnih raziskav o vplivu brokolijevih sestavin na človekovo zdravje. Večina jih je usmerjenih v varovanje pred nekaterimi vrstami raka in v pomoč pri zdravljenju bolnikov z rakom.

Kljub izjemnim lastnostim pa je brokoli še vedno premalokrat na našem jedilniku. Lahko ga jemo kar surovega, na primer v solati, mogoče pa ga je pripraviti na najrazličnejše načine. Iz njega lahko pripravimo juho, omako, ga skuhamo na pari in uporabimo za prilogo, pečemo in pražimo, kakor komu ustreza. Saj veste, kuharska domišljija je brezmejna. Nikakor pa ne smemo pustiti, da brokoli znova utone v pozabo.

vir: http://www.healthy-holistic-living.com
vir: http://www.healthy-holistic-living.com

Pri nakupu pazimo, da so stebla čvrsta, listi sveži, glava gosta in intenzivno temno zelene barve, cvetki pa čvrsto zaprti. Če je glava brokolija obarvana rumeno ali vijoličasto, to pomeni, da je brokoli začel cveteti, zaradi česar je tudi izgubil nekaj okusa. Brokoli največkrat jemo kuhan, vendar ga lahko uživamo tudi presnega, zlasti v različnih solatah.
Užitni deli so cvetovi, listi in tudi debelo steblo pod rožo.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR