www.prehrana.si

Zakaj uživati kaki?

  1. Ker je vitaminska bomba, ki vsebuje 5-krat več vitamina C in kar 30-krat več vitamina A kot jabolko. Že z dvema sadežema kakija pokrijemo dnevno potrebo po vitaminu A, ki ugodno vpliva na oči, tkiva, kosti, dlesni, kožo itd. Vsebuje tudi minerale, rudnine, antioksidante in vlaknine. Vsebuje pa tudi izredno malo maščob in beljakovin.
  2. Ker je uporaben v naravni kozmetiki in ga je v ta namen (za lepši ten in bolj mehko kožo) uporabljala že boginja Afrodita. Iz njega si lahko pripravite masko proti suhi in občutljivi koži ali piling proti celulitu.
  3. Ker je zaradi visoke vsebnosti sladkorjev, odličen vir energije. Z lahkoto nam nadomesti sladico, previdnost pa velja pri osebah s sladkorno boleznijo, saj ima energijsko vrednost primerljivo z bananami.
  4. Ker ureja prebavo ter ugodno vpliva na črevesje in hemoroide.
  5. Ker deluje proti utrujenosti in povečuje odpornost proti stresu.
  6. Ker znižuje raven holesterola ter čisti ledvice in jetra.
  7. Ker ga lahko dobimo tudi lokalno.

Zanimivost: dreves kakijev ni potrebno škropiti s kemičnimi pripravki, saj so odporna na škodljivce.

Nasvet: če želimo kaki zmehčati, ga položimo v bližino jabolk

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR