KAKO SHRANITI SADJE IN ZELENJAVO PO NAKUPU

Se tudi vam ne ljubi vsak dan v trgovino ali na tržnico po sveže sadje in zelenjavo? Z nekaj nasveti vam to tudi več ne bo potrebno.

Poiskali smo nekaj nasvetov kako shranjevati sadje in zelenjavo, da bi ostala čim dlje sveža.

 

ARTIČOKE – hranite jih v neprodušno zaprti posodi, pred tem pa artičoke rahlo popršite z vodo. Surovih artičok se ne zamrzuje, zato jih prej blanširajte, nato pokapajte z limoninim sokom, da preprečite potemnitev, zaprite v posodo ali vrečko in shranite v zmrzovalnik; zdržijo do 10 mesecev. V hladilniku zdržijo do enega tedna.

BROKOLI – hranite v odprti posodi v hladilniku. Lahko ga zavijete v vlažno krpo, preden ga daste v hladilnik. Pred uporabo ga ne perite.

BRSTIČNI OHROVT – če ste ga kupili na strženu, tega ne režite stran, ampak ohrovt s strženom vred položite v hladilnik, zdrži pa tudi v kakem drugem hladnem prostoru. Če stržena ni, ohrovt stresemo odprto v posodo, ga pokrijemo z mokro krpo in damo v hladilnik. Zdrži 3-5 dni

BUČKE – nekaj dni zdržijo tudi na hladnem pultu. Če jih boste uporabili kasneje, jih zavijte v krpo in postavite v hladilnik. Zdržijo 4-5 dni, vendar jih ne perite. Narezane bučke dajte v zaprto posodo ali zavijte v alufolijo; v hladilniku ostanejo sveže 2-3 dni.

CVETAČA – zdrži dlje časa v zaprti posodi v hladilniku, ampak je najboljša tisti dan, ko jo kupimo. Pred shranjevanjem v hladilniku je ne perite, zdržala vam bo približno en teden.

ČEBULA – hranite jo v hladnem, temnem in suhem prostoru (do 15 stopinj). Naj bo dobro prezračena, zato jih ne nalagajte eno na drugo – če visi v vencu, je morda še najbolje. Zdrži 2-3 mesece. Ne shranjujte čebule poleg krompirja, saj se s kemijsko reakcijo pospeši razpadanje obeh. Če želite shraniti narezano čebulo, jo dajte v zaprto posodo, kjer bo zdržala 2-3 dni.

ČESEN – najdlje zdrži v mrzlih, temnih prostorih. Pri temperaturi do 16 ⁰C zdrži 3-5 mesecev. Če imate česen sesekljan, v hladilniku zaprt v neprodušno posodo zdrži dan ali dva.

GOBE – gobe ne razpakiraje, ampak jih dajte v hladilnik v originalni embalaži. Če potrebujete samo gobo ali dve, pretrgajte vrečko/pokrov na robu in vzemite ven, kar potrebujete. Nato pokrijte s papirnato brisačo in še enim slojem folije. Če jih razpakirate, jih v hladilnik shranite v papirnati vrečki in ne plastični, saj bo ta pospešila razpadanje. Zdržale bodo 4-7 dni.

JAJČEVCI (MELANCANI) – v hladnem prostoru zdržijo tudi zunaj hladilnika. Ne perite jajčevcev, ker jim dodatna vlaga okoli listov ne ustreza. Če jih hranite dlje časa, jih »na udobno« namestite v spodnji predal v hladilniku. Sveži ostanejo 5-7 dni.

KORENJE – da bo dlje ostalo sveže, mu odrežite zeleni del. V hladilniku naj bo v zaprti posodi z veliko vlage – povijte ga v mokro krpo ali pa vsake dva dni operite v hladni vodi. Tako bo zdržal 3-4 tedne.

KOROMAČ – če ga porabite v dveh dneh, ga lahko pustite zunaj hladilnika na pultu. Postavite ga pokonci v kozarec ali posodo z vodo (podobno kot zeleno). Če želite, da zdrži dlje, ga dajte v zaprto posodo z nekaj vode in postavite v hladilnik, kjer zdrži 7-10 dni.

KROMPIR – (podobno kot čebula in česen) se najbolje počuti v hladnem, temnem in suhem prostoru; na primer v gajbici, v temnem koncu shrambe, lahko pa ga imate tudi v papirnati vreči. V shrambi zdrži 1-2 tedna.

KUMARE – zavijte jih v vlažno krpo in položite v hladilnik, kjer ostanejo sveže en teden. Če jih nameravate pojesti en ali dva dni po nakupu, zdržijo tudi na hladnem zunaj hladilnika. Če v hladilnik dajete narezane ali sesekljane kumare, jih dajte v posodo s pokrovom, kjer bodo ostale sveže 1–2 dni.

PAPRIKA – operite jih samo, preden jih boste pojedli, saj jim vlaga skrajša dobo shranjevanja. Če jo boste porabili v roku dveh dneh, jo lahko hranite v hladnem prostoru, če pa ne, jo spravite v spodnji predal hladilnika.

PARADIŽNIK – odvisno od zrelosti, vendar paradižnik lahko zdrži v shrambi tudi do dva tedna. Ko je popolnoma dozorel, ga dajte v hladilnik, kjer bo zdržal 2-3 dni. Paradižnik v hladilnik shranjujete v odprti posodi in pazite, da ne bo natlačen.

RADIČ – v hladilniku ga imejte v odprti posodi z mokro krpo na vrhu ali pa v zaprti plasični vrečki. Ne perite ga pred shranjevanjem v hladilniku. Svež ostane 3-5 dni.

RDEČA REDKEV  – odstranite zeleni del (tega hranite ločeno), da ne povleče dodatne vlage iz korenin. Redkvice dajte v odprto posodo in jo pokrijte z mokro krpo. Zdrži 10-14 dni.

SOLATA – vlažno hranite v neprodušni posodi v hladilniku. Pred shranjevanjem v hladilniku je ne perite. Zdržala bo 3-4 dni.

STROČJI FIŽOL – rad ima vlago, ne pa mokrote. Mokro krpo položite preko odprte posode in postavite v hladilnik. Zdrži 5-7 dni.

ŠPARGLJI – v šopu jih namestite v kozarec z vodo, pri tem naj imajo prostor za dihanje. Pri sobni temperaturi bodo tako zdržali en teden. Pri shranjevanju v hladilnik: spodnji del špargljevih steblov ovijte v mokro papirnato brisačo, nato pa jih v odprti plastični vrečki shranite v hladilniku.

ŠPINAČA – hranite jo v odprti posodi, najbolje v spodnjem predalu hladilnika. Potem ko pridete z vrta ali trgovine, jo čim prej postavite na hladno – špinača obožuje mraz. V hladilniku ostane sveža 3-5 dni.

ZELJE – na hladnem (na pultu, v shrambi) zdrži do enega tedna, v hladilniku (v spodnjih predalih) pa več. Olupite zunanje liste, če začnejo veneti, vendar ga ne perite. Zelje po enem tednu začne izgubljati vlago, zato ga porabite čim prej. V hladilniku zdrži najmanj en teden.

vir: www.thetoddanderinfavoritefive.com
vir: www.thetoddanderinfavoritefive.com

 

AVOKADO – pri sobni temperaturi najdlje zdrži, če je v papirnati vrečki. Če želite pospešiti zorenje, poleg njega položite jabolko. Če želite shraniti narezan avokado, ga dajte v posodo skupaj z nekaj narezane čebule in zaprite.

BANANE – ko jih prinesete domov, jih ločite – ne puščajte jih v šopu, saj bodo tako hitreje dozorele. Lahko so na pultu, v košari ali peharju z odprtinami, ki omogočajo dostop in cirkulacijo zraka. Banane v hladilniku počrnijo, vendar to ne vpliva na njihov okus. Na pultu zorijo 2-3 dni, potem v hladilniku pa zdržijo 5-7 dni. Če so banane narezane, jih pokapajte z limoninim sokom in zaprite v neprodušno posodo. V hladilniku zdržijo 3-4 dni.

BRESKVE – dajte v hladilnik, ko so popolnoma zrele. Če dobite še pretrde, vam bodo v 2-3 dneh dozorele na pultu. V hladilniku zrele zdržijo 3-5 dni.

CITRUSI – hranite jih v hladnem prostoru, v katerem zrak dobro kroži, nikoli v neprodušni posodi. V shrambi ali na pultu zdržijo 1 teden, v hladilniku pa 2-3 tedne.

ČEŠNJE – v hladilnik jih postavite v neprodušni posodi. Ne perite češenj, če jih ne boste takoj pojedli, ker dodatna vlaga pospešuje razvoj plesni. V hladilniku zdržijo 4-7 dni.

FIGE – sveže fige niso rade na vlažnem, zato jih ne hranite v zaprtih posodah. Spravite jih v papirnato vrečko, ki bo posrkala odvečno vlago. Najbolje pa je, da jih razvrstite po krožniku/pladnju (ne preveč tesno skupaj) in tako postavite v hladilnik. Sveže ostanejo 3-4 dni, potem se jih ponavadi loti gniloba ali plesen.

GROZDJE – vedno izberite grozdje, ki na sebi nima znakov plesni (niti na peclju), če ga nameravate spraviti v hladilnik. Tudi perite ga ne, preden ga daste v hladilnik. Voda bo grozdnim jagodam mestoma zmehčala kožo, kar spodbudi razvoj bakterij.

HRUŠKE – na hladnem pultu zdržijo nekaj dni, lahko so tudi v papirnati vrečki. Če želite pospešiti zorenje, dodajte k hruškam eno jabolko.

JABOLKA – hranite jih na hladnem pultu ali polici, kjer zdržijo do dveh tednov. Za daljši čas jih naložite v kartonsko škatlo in postavite v hladilnik ali hladno klet, kjer zdržijo več mesecev. V hladilniku zdržijo 7-10 dni. Če so jabolka narezana, jih pokapajte z limoninim sokom in hranite v zaprti posodi v hladilniku; taka zdržijo 2-3 dni.

JAGODIČJE  (jagode, maline, borovnice …) – ne pozabite, da je to sadje mehko in se hitro poškoduje. Ne perite jih, preden jih daste v hladilnik. Pazite, da jih ne naložite preveč na tesno, raje razprostrite po širši posodi. Lahko jih hranite tudi v papirnati vrečki, vendar ne na pretesno. Preden jih zaužijete, pustite, da se sadje ogreje na sobno temperaturo; tako so okusnejše in slajše. V hladilniku zdržijo 2-3 dni.

KIVI – nezrele (trde) plodove lahko do 2 tednov pustite tudi na sobni temperaturi, da dozorijo, potem jih spravite v hladilnik. Ne hranite jih tam več kot teden, največ dva.

LUBENICE – na hladnem pultu nerazrezana zdrži od 7 do 10 dni. Razrezana v hladilniku zdrži največ dva dni.

MANGO – dokler ne dozori (2-5 dni), ga lahko hranite na pultu, nato ga prestavite v hladilnik, kjer je lahko 5-7 dni. Če bi ga radi zamrznili, ga operite, olupite in razrežite na kose. Kose položite na peki papir, postavite v zmrzovalnik. Ko zmrznejo, jih prestavite v vrečko, da ne zavzemajo toliko prostora.

MARELICE – lahko hranite na hladnem pultu in na sobni temperaturi. Nezreli sadeži dozorijo v 1-3 dneh. Če so zelo zrele, jih dajte v hladilnik v odprti posodi, kjer bodo sveže zdržale 4-5 dni.

MELONE – če je cela, zdrži na suhem, hladnem in senčnem prostoru tudi do dveh tednov. Narezana na rezine / kose naj bo v hladilniku; najbolje v odprti posodi. Tam zdrži 2-3 dni.

NEKTARINE – hranite jih v hladilniku, če so zrele. Dan ali dva, preden jih boste pojedli, jih vzemite ven, da se zmehčajo na sobno temperaturo. V hladilniku zrele zdržijo 3-5 dni.

POMARANČE – bolj sočne bodo, če jih hranite pri sobni temperaturi. Če je možno, jih dajte v košaro ali pehar in ne v posodo, saj tako omogočite zraku, da zaokroži okoli njih.

SLIVE – dokler ne dozorijo, jih imejte na sobni temperaturi. Ko so zrele, v hladilniku zdržijo v odprti posodi do 5 dni.

KAKI VANILIJA – hranite ga pri sobni temperaturi.

 

 

 

 

 

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR