Mit št.2: Maščobe so slabe za nas

vir: http://www.sterlingcare.com

Če ješ maščobe, pridobivaš maščobe, kajne? No, tako je vsaj veljalo v preteklosti. Najbolj pogost način hujšanja je bil, da se je posameznik podredil dieti z malo maščobami. Danes vemo, da uživanje holesterola ne povečuje vrednosti holesterola v krvi in enako je z maščobami. Uživanje maščob ne povzroča debelosti.

Izločanje vseh maščob iz prehranjevanja je daleč od zdravega, lahko je celo nevarno. Naše telo namreč potrebuje vsaj nekaj omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. Trditev, da nasičene maščobe povzročajo kardiovaskularne bolezni je samo eden izmed prehranskih mitov.  Trans maščobe so edina vrsta maščob, za katere je dokazano, da so škodljive za naše zdravje. Uživanje manjših količin nas ne bo ubilo, se jim pa izognimo, kadar le lahko.

Sklep: Če ostanete v kalorijskem presežku (vnesete več kalorij, kot jih porabite), vam dieta z malo maščobami ne bo pomagala k izgubi telesne teže, še posebej, ker se vam bo zmanjšala proizvodnja testosterona. Telo potrebuje nekaj omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. Zaradi nasičenih maščob ne boste doživeli srčnega napada, žal pa tega ne moremo trditi za trans maščobe.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR