Mit št.3: Proteini so slabi za nas

vir: HOW2GETBIG.COM

Ogljikovi hidrati in maščobe so najpogostejši krivci za najrazličnejše zdravstvene težave. Vendar tudi tretjemu makrohranilu mediji ne prizanašajo. Proteini so pogosti krivci za poškodbe kosti in okvare ledvic.

Zgodnja študija je poročala, da je poraba beljakovin povezana z izločanjem kalcija, ki je vodilo v zmanjšanje kostne gostote v daljšem časovnem obdobju. Kasnejše študije so dokazale, da je izločanje kalcija slab napovednik kostne gostote in da imajo proteini pravzaprav varovalni učinek za kosti ali pa ga sploh nimajo.

Še ena zgodnja študija je pokazala, da visoko proteinske diete povečajo glomerulno filtracijo (ocena koliko krvi očistijo ledvice v določenem času). Trdili so, da je povečana glomerulna filtracija rezultat povečanega stresa na ledvice, a so kasnejša raziskovanja pokazala, da se okvare ledvic ne pojavljajo kot rezultat visoko proteinskih diet. Tudi vsi dosedanji naključni poskusi niso pokazali škodljivega učinka visoko proteinskih diet.

Sklep: Proteini, tudi v večjih količinah, niso škodljivi za naše kosti. Prav tako niso škodljivi za naše ledvice, izjema so le ljudje, ki že imajo kakršnokoli spremenjeno stanje ledvic.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR