Mit št.5: Rdeče meso je slabo za nas

vir: http://www.mensfitness.com

… ker povzroča raka.

Posplošene izjave, kot je ta, so najboljši prijatelj prehranskih mitov. O raku je še posebej težko posploševati. Konec koncev lahko skorajda vse kar jemo, potencialno sodeluje pri razvoju raka. Tak primer so antioksidanti, ki lahko spodbujajo in hkrati zavirajo nastanek rakastih celic, a je učinek ponavadi premajhen, da bi ga sploh opazili.

Za nekatere spojine, kot naprimer poliaromatske ogljikovodike (PAH), ki jih najdemo v dimljenem mesu, je bilo ugotovljeno, da poškodujejo genom, kar je prvi korak k potencialnemu nastanku raka. Trenutne raziskave kažejo, da rdeče meso lahko predstavlja tveganje za ljudi s slabimi prehranskimi navadami in nezdravim življenjskim slogom. Če se držite rednega urnika vadbe, jeste zelenjavo in ne kadite, je skrb za vpliv rdečega mesa na razvoj raka odveč.

Sklep: Skrbi povezane z vplivom uživanja rdečega mesa na nastanek raka so prenapihnjene. Izbira zdravega življenjskega sloga (vzdrževanje zdrave telesne teže, redna vadba in nekajenje) je veliko bolj pomembna kot nadzor uživanja rdečega mesa. Če pa se odločite za odrekanje rdečemu mesu, začnite z omejevanjem uživanja predelanega, prekajenega in dimljenega rdečega mesa.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR