Mit št.7: Kruh je slab za nas

vir: https://www.theodysseyonline.com

Ogljikovi hidrati so v zadnjem času generalno gledano precej na udaru, ampak nasprotniki so še posebej neizprosni do kruha, saj trdijo, da je vsakršna količina glutena škodljiva za nas vse. Majhne količine glutena sicer lahko povzročijo težave ljudem s črevesnimi motnjami, pri ostalih ljudeh je pa razmerje med količino in odzivom učinkov še precej neraziskano.

Medtem ko gluten uživa vso pozornost, so lahko druge spojine veliko bolj pomembne za ljudi, ki nimajo celiakije ampak sumijo, da imajo preobčutljivost na gluten. Nekateri raziskovalci so najprej naredili pomembno raziskavo o glutenski intoleranci in nato še nadaljevalno študijo ter prišli do zaključka, da gluten ni nujno krivec pri ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja. Pravijo, da bi večje težave znale povzročati spojine, ki spadajo v kategorijo FODMAP (ki so prisotne v vrsti različnih rastlin).

Raziskave glutena so še vedno precej v povojih, rezultati pa vendarle nakazujejo možnost negativnih učinkov glutena, tudi pri ljudeh, ki ne trpijo za kakršnokoli obliko celiakije.

Sklep: Čeprav so nekateri ljudje preobčutljivi na pšenico, ni vedno kriva vsebnost glutena, ampak so lahko vpletena tudi druga živila.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR