Mit št.8: Polnozrnat kruh je veliko bolj zdrav od belega

vir: https://thecafesucrefarine.com

Bel kruh (iz pšenične moke) in polnozrnat kruh vsebujeta gluten in z njim povezane proteine. Oba sta podobnih kaloričnih vrednosti, ampak polnozrnat kruh ima nižji glikemični in inzulinski indeks, kar se odraža v manjšem sproščanju inzulina. Zaradi tega in zaradi visoke vsebnosti vlaknin in mikrohranil, je polnozrnat kruh razumljen bolj zdrav kot bel kruh.

Kar nam mediji znova in znova zatajijo pa je, da so dejanske razlike med belim in polnozrnatim kruhom relativno majhne. Polnozrnat kruh ima višjo vsebnost vlaknin, ampak ta količina je zanemarljiva v primerjavi s sadjem in zelenjavo. Zato je mišljenje, da so polnozrnati izdelki v naši prehrani potrebni zaradi zadostnega vnosa vlaknin, napačno. Bel kruh sicer med samo obdelavo izgubi nekaj mikrohranil, a mu ta mikrohranila kasneje lahko tudi dodajo (tak kruh imenujemo ‘obogaten’).

Bistvena razlika je v vsebnosti fitinske kisline, ki je v polnozrnatem kruhu višja. To ima pluse in minuse. Fitinska kislina se veže z nekaterimi minerali (železo, cink) in lahko zmanjša njihovo absorpcijo v telesu, hkrati pa ima zaščitni in protivnetni učinek na črevesje.

Sklep: Čeprav polnozrnat kruh velja za veliko bolj zdravega kot bel kruh, pa v resnici nista tako zelo različna, saj noben od njiju ne vsebuje veliko vlaken in mikrohranil.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR