Mit št.9: Visoko fruktozni koruzni sirup je veliko slabši od sladkorja

vir: https://oukosher.org/

Glukoza ali krvni sladkor je glavni vir energije za naše telo. Fruktoza, ki je prav tako sladkor, je tudi lahko uporabljena za energijo, dokler so jetra polna glikogena. Kadar pa se fruktoza ne more več uporabiti za energijo, se pretvori v maščobne kisline.

Zgodnje raziskave so pripeljale do prepričanja, da bi fruktoza lahko povzročala zamaščenost jeter, debelost in inzulinsko odpornost. Zato se tudi visoko fruktozni koruzni sirup omenja kot nezdrav, saj vsebuje veliko fruktoze.

Tekoč visoko fruktozni koruzni sirup vsebuje od 42 – 55 % fruktoze (odvisno od načina pridelave). Saharoza, bolj znana kot namizni sladkor pa 50 % fruktoze. Razlika med njima je tako premajhna, da bi bila bistvena.

Sklep: Visoko fruktozni koruzni sirup in namizni sladkor sta si precej podobna, gledano z zdravstvenega vidika. Čeprav je vrednost fruktoze včasih višja v visoko fruktoznem koruznem sirupu, pa je razlika kljub temu zanemarljiva.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR