NEKTARINE SI PRIVOŠČITE TUDI TAKRAT, KADAR PAZITE NA SVOJO LINIJO

Nektarine so poletno sadje, brez katerega si marsikdo ne predstavlja poletja. So zelo zdrave, privoščite pa si jih lahko tudi takrat, kadar pazite na svojo postavo.


Nektarine so podvrsta breskve, ki je z naravno mutacijo izgubila gen dlakavosti kožice.

Če želite izgubiti kakšen odvečen kilogram, v svoj jedilnik vnesite nektarine. Vsebujejo namreč malo kalorij (sadež srednje velikosti le okoli 60 kcal ali 250 kJ energije) in imajo veliko hranilno vrednost. Vsebujejo veliko vitamina B2, ki varuje zdravje oči in skrbi za mehko, elastično kožo mladostnega videza.

vir: wienerin.at
vir: wienerin.at

Bogate so s fenolom in karotenoidi, ki delujejo kot antioksidanti in zmanjšujejo oksidativni stres. Tako varujejo celice pred prostimi radikali in ohranjanjo zdravje telesa. Uživanje hrane bogate s karotenoidi zmanjšuje tveganje za razvoj nekaterih oblik raka. Treba pa je poudariti, da lahko nektarine, ki vsebujejo dva in polkrat več fenola kot meso, uživate tudi skupaj z olupkom. To je pravzaprav priporočljivo, saj je prav v olupku shranjenih veliko vitaminov in mineralov. Nektarine so namreč odličen vir vitamina A, C, E, B3 in minerala kalija, bakra in mangana.

Nektare raziskave so pokazale, da lahko uživanje breskev pomaga zmanjšati nivo slabega LDL holesterola v krvi. Sicer pa so nektarine tudi dober vir prehranskih vlaknin. Ena nektarina pokriva 5 do 9 odstotkov dnevno priporočenega vnosa vlaknin za odrasle moške in ženske.

Prav zato poleti nikar ne pozabite tudi na nekaterine. Uživate jih lahko že zjutraj in si iz njih pripravite sadni jogurt ali pa jih dodate h kosmičem. Lahko jih uporabite tudi v sadni solati, kjer jih kombinirate tudi z drugim sezonskim sadjem. Seveda pa tudi samostojno. Že en sam sadež vas bo v vročih dneh osvežil in vas nahranil z zdravilnimi snovmi.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR