vir: realmealrevolution.com

Pomen omega 3 maščobnih kislin

Številne študije so dokazale, da omega 3 maščobne kisline sodelujejo pri množici fizioloških procesov, kot je delovanje živčnih celic in možganov. Koristijo imunskemu sistemu in preprečujejo strjevanja krvi, varujejo srce in krvni obtok, znižujejo skupni in LDL-holesterol v krvi in znižujejo krvni tlak. Poleg tega izboljšujejo kronične vnetne bolezni (artritis, luskavica, ulcerozni kolitis …), skrbijo za zdravje las in kože ter pospešujejo izgorevanje drugih maščob, zato pomagajo tudi zmanjšati težo. Ključne so tudi za nosečnice, saj jih plod nujno potrebuje za razvoj možganov, njihovo pomanjkanje pa lahko povzroči poporodno depresijo.

Če se še niste prepričali, zakaj je tako pomembno uživati omega 3 maščobne kisline, vas bo morda prepričal podatek, da koristijo tudi duševnemu zdravju: morske ribe so namreč najpogosteje na jedilniku na Japonskem, Japonci pa imajo – kljub napornemu delavniku – najnižjo stopnjo depresije v razvitem svetu.

Najboljši vir – morski organizmi

vir: chfa.ca
vir: chfa.ca

Omega 3 maščobne kisline vsebujejo le nekateri oreščki, laneno seme, chia semena in nekatera olja, kot je svetlinovo. Njihov najbogatejši vir so ribe, zlasti mastne morske ribe, kot so losos, sardele, skuše, sledi … Če naj telesu zagotovimo dovolj maščobnih kislinah, moramo pojesti vsaj dva do tri obroke morskih rib na teden, ker pa to ni vedno možno, lahko posežemo tudi po prehranskih dodatkih. Najpogostejše so kapsule z ribjim oljem, od novejših pa je na voljo tudi krilovo olje, ki ga pridobivajo iz planktonskih rakcev krilov (Euphasia superba), s katerimi se hranijo drugi morski sesalci in ribe.

Ali veste?

  • Edina sladkovodna riba, ki je dober vir omega 3-maščobnih kislin, je postrv.
  • Poznamo več vrst omega 3 maščobnih kislin: biološko najpomembnejše so eikozapentaenojska kislina (EPK), dokozaheksaenojska kislina (DHK) in alfa linolenska kislina. Najboljši vir EPK in DHK so morski organizmi.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR