Uživanje oreščkov vsaj 3x na teden, bi naj imelo velik vpliv na zmanjšanje tveganja, je povedala Dr. Aesun Shin, izredna profesorica preventivne medicine na Seoul National University College of Medicine v Južni Koreji, ki je tudi avtorica študije.

V študiji, ki so jo opravili je bila porcija oreščkov težka približno 15g.

Kljub temu, da so raziskovalci v program vključili več vrst oreščkov, so bili arašidi najbolj pogosto uporabljeni med ljudmi v raziskavi. Razlog za to je lahko v razpoložljivosti arašidov v Južni Koreji, so dejali raziskovalci.

vir: medicalnewstoday.com
vir: medicalnewstoday.com

Da bi preučili odnost med uživanjem oreščkov in tveganjem za nastanek raka na debelem črevesju, so raziskovalci preučevali prehrano  923 ljudi, ki imajo že postavljeno diagnozo raka debelega črevesja in jo primerjali z 1846 ljudmi, ki nimajo postavljene diagnoze.

Ugotovili so, da imajo moški, ki so k svoji prehrani dodali oreščke vsaj 3x na teden za 69% manjše tveganje, da zbolijo za rakom debelega črevesja, v primerjavi z tistimi, ki oreščkov ne uživajo. Pri ženskah je bilo tveganje manjše za 81%.

Poleg tega so preučevali več vrsta raka debelega črevesja, glede na lokacijo, kjer je rak bil najden. Pri ljudeh, kateri so uživali oreščke je bilo zmanjšano tveganje na vseh diagnosticiranih lokacijah, je povedala dr. Shinova.

Študija ne dokazuje, da bi naj sistematično vsi ljudje, ki uživajo oreščke bili odporni za nastanek raka. Vendar se raziskovalci držijo hipoteze, da lahko nekatere spojine, ki jih najdemo v oreščkih, kot so vlaknine in antioksidanti pomagajo zmanjšati tveganje pri nekaterih ljudeh.

 

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR