SADJE IN ZELENJAVA TER NJIHOVE ZDRAVILNE SNOVI

Sadje in zelenjava nista samo okusni in osvežilni poslastici, ampak vsebujeta tudi številne snovi, ki pomagajo ohranjati brezhibno delovanje procesov v človekovem organizmu. Skoraj vsak sadež se ponaša s kakšnim pomembnim mikrohranilom, ki ga ni najti nikjer drugje. Zato moramo uživati različne vrste sočivja, saj le tako dobimo potrebne minigradnike za svoje telo, ki nam pomagajo ohranjati čilost in vitalnost. Nekatera vsebujejo toliko posameznih zdravilnih snovi, da z njihovim uživanjem močno vplivamo na nastanek določenih obolenj.

Večina znanstvenikov se strinja, da je vsaj 30 odstotkov vseh primerov raka neposredno povezanih s prehrano, nekateri pa menijo, da celo 70 odstotkov. Prav tako se strinjajo, da imajo ljudje, ki pojedo veliko sadja in zelenjave, pol manj možnosti, da zbolijo za rakom, kot tisti, ki uživajo malo takšne hrane. Ameriški državni inštitut za preučevanje raka je na primer pomaranče poimenoval “popoln paket vseh znanih snovi (inhibitorjev), ki zavirajo nastanek raka”

LIMONIN V POMARANČAH

vir: sealdsweet.com
vir: sealdsweet.com

Moč pomaranč pri preprečevanju raka je najbolj učinkovita, če zaužijemo cel sadež. Zdi se, da snovi, ki so v pomarančah in ki zmanjšujejo možnost nastanka raka, delujejo sinergično v povečevanju učinkov, kar pomeni, da skupaj dosežejo večji učinek. Za topno prehransko vlaknino ali pektin, ki vsebuje zaviralce rasti, se je pokazalo, da je uspešen zaviralec nastanka razsevkov pri raku na prostati in kožnem raku. V zadnjem času je pritegnil veliko pozornosti del pomaranče, ki ga ljudje največkrat zavržemo; znanstveniki so ugotovili, da so olupki, ki vsebujejo fitonutrient, znan kot limonin, najboljši del citrusov. Limonin namreč spodbuja sistem encimov, ki z antioksidacijo odstranjujejo strupe iz telesa, in tako pomaga ustaviti raka, še preden se sploh pojavi, poleg tega pa zavira dejavnost beljakovin, ki bi lahko sprožile nenormalno rast celic. Vitamin C, ki ga je v pomarančah v izobilju, pa varuje pred nitrosamini, snovmi v hrani, ki povzročajo raka in za katere znanstveniki menijo, da so odgovorne za nastajanje raka v ustni votlini, na želodcu in debelem črevesu.

 

LIGNINI V STROČNICAH

vir: spoonuniversity.com
vir: spoonuniversity.com

Obstajajo obetavni dokazi, da stročnice učinkujejo preventivno in zmanjšujejo možnost nastanka raka, predvsem raka trebušna slinavke, debelega črevesa, dojk in prostate. Stročnice vsebujejo fitoestrogene, imenovane lignini, ki imajo podobne lastnosti kot estrogeni. Raziskovalci predvidevajo, da lahko uživanje hrane, bogate z lignini, zniža tveganje za nastanek raka, ki je povezan z ravnijo estrogena, predvsem raka dojk. Lignini imajo tudi kemopreventivni učinek pri raku na moških reproduktivnih organih. Poleg tega so v stročnicah tudi snovi, imenovane fitati, ki zmanjšujejo možnost nastanka nekaterih vrst raka prebavnih organov.

 

SULFORAFAN IN INDOLI V BROKOLIJU

vir: sobeys.com
vir: sobeys.com

Brokoli in njegovi sorodniki so eno izmed najmočnejših prehranskih orožij za boj proti raku. Posebne snovi v brokoliju, učinkovite v boju proti raku, so fitokemikalije – sulforafani in indoli. Prvi povečujejo količino encimov, ki telesu pomagajo, da se znebi rakotvornih snovi, uničujejo nenormalne celice in telesu pomagajo omejiti oksidacijo na ravni celic. Sulforafan prav tako izredno dobro učinkuje proti bakteriji Helicobacter pylori, ki je najpogostejši vzrok za nastanek čira in raka na želodcu. Indoli se proti raku borijo tako, da vplivajo na hormon estrogen – blokirajo receptorje estrogena v rakastih prsnih celicah in tako ovirajo nastanek za estrogen občutljivega raka dojke.

 

GLUTATION V ŠPINAČI

vir: rosannadavisonnutrition.com
vir: rosannadavisonnutrition.com

Špinača je še eno od živil, ki varujejo pred rakom; največ koristi naj bi imeli ljudje, ki so nekoč kadili, saj so številne študije dokazale, da se pri ljudeh, ki zaužijejo porcijo špinače na dan, močno zmanjša tveganje za nastanek raka na pljučih. Glutation in alfalipoična kislina sta po mnenju strokovnjakov najpomembnejša antioksidanta v človeškem telesu. Njuna najpomembnejša naloga je varovanje in popravljanje poškodovane DNK ter spodbujanje nastanka zdravih celic. Telo ju po navadi samo izdeluje, vendar se zmožnost proizvajanja s staranjem zmanjšuje. Takrat je priporočljivo poseči po špinači.

 

LIKOPEN V PARADIŽNIKU

vir: modernfarmer.com
vir: modernfarmer.com

Ne nazadnje je treba omeniti še paradižnik, katerega najučinkovitejša sestavina, predvsem v boju proti raku na prostati, pa tudi drugih vrst – rak dojk, prebavil, materničnega vratu, mehurja in pljuč – je karotenoid, imenovan likopen. Zanimivo je, da vsebuje predelan in kuhan paradižnik dvakrat do osemkrat več likopena kot surov sadež, zato je tudi bolj učinkovit pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka.

 

 

 

 

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR