SEZNAM 9 ŽIVIL, KI VSEBUJEJO ARAŠIDE

Arašidi so zdrav vir beljakovin, vitaminov in minerlaov, ampak za nekatre posameznike so arašidi škodljivi za zdravje. Alergije na arašide pri otrokih so se podvojile v primerjavi z letoma 1997 in 2000, poroča Food Allergy Initiative. Zato je potrebna ozaveščenost o živilih katera bi lahko vsebovala arašide, da bi tako alergijske reakcije prišle na minimum.

vir: pellito.gr

a) ARAŠIDOVO MASLO

Arašidovo maslo je narejeno direktno iz arašidove kreme. Nasplošno pa je arašidovo maslo enostavno za shranjevanje, ima pa tudi dolg rok uporabe.

b) ETNIČNA HRANA

Etnična prehrana, kot naprimer hrana iz Afrike, Kitajske, Tajske pogosto vsebuje bodisi arašide, arašidovo olje ali pa sledove arašidov.

c) OMAKE

Arašidi in arašidovo olje se uporabljata kot dodatek omakam s katerimi izboljšamo okus hrane. TeensHealth ugotavlja, da se arašidovo maslo ali olje uporablja pri veliko kuharjih kot sredstvo za zgoščanje omak.

d) HRANILNE PLOŠČICE

Arašidi se pogosto uporabljajo kot sestavina v hranilnih ploščicah, energijskih, proteinskih ploščicah. Te ploščice se pogosto uporabljajo kot nadomestilo za obrok ali za vnos velikih količin prehranskih kalorij. Zato, ker so arašidi polni beljakovin in zdravih hranilnih snovi se tudi uporabljajo v teh ploščicah.

e) SLADKARIJE

Sladkarije pogosto vsebujejo arašide. Kot naprimer bonboni M & Ms. V kolikor nimate alergije na arašide je vsekakor bolje, da jeste sladkarije, ki vsebujejo arašide. Arašidi vsebujejo vitamine, minerale in zdrave maščobe.

f) NOUGAT

Nougat so stepene sladkarije, ki jih poznamo v različnih okusih in vsebujejo različne sestavine. Prav arašidi so ena izmed pogostih sestavin pri izdelavi nougata.

g) PESTO

Pesto se pogosto uporablja pri pripravi italijanskih testenin. Arašidi so ena izmed sestavin, ki se običajno uporablja za izdelavo pesta.

h) MUFINI IN KRUH

V mufinih in kruhu lahko najdemo arašide. Prav tako se lahko doda arašidovo olje ali moka pri izdelavi različnih okusov. Predvsem v pekarnah, katere ne skrbijo dobro za čiščenje lahko pride do sledov arašidov v raznih pekovskih izdelkih.

i) SLADICE

Sladice, kot so razni piškoti in peciva lahko pogosto vsebujeo arašide. Pri sladicah se arašidi uporabljajo za dodajanje okusov in hrustljavo teksturo. Prav tako se arašidi pogosto uporabljajo pri izdelavi sladoledov. Zato je potrebna previdnost kadar kupimo sladoled na kepice, saj se žlica za sladoled ne umije po vsaki kepici in lahko tako sladoled, ki nima dodanih arašidov vsebuje sledove le teh.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR