Kaj je suho sadje?

Suho sadje je sadje, kateremu je bila z metodo sušenja odvzeta skoraj vsa vsebnost vode.

Rozine so najpogostejše, sledijo pa dateljni, slive, fige in marelice. Na voljo so tudi druge oblike suhega sadja, lahko so tudi kandirane (prevlečene s sladkorjem). To so lahko mango, ananas, brusnice, banane, jabolka.

Suho sadje ima daljši rok uporabe kot sveže sadje, lahko pa je tudi priročen prigirzek. Še posebej na potovanjih, kjer ni na voljo hladilnika.

 

Suho sadje je polno mikrohranil, vlaknin in antioksidantov

Suho sadje ima dobre hranilne vrednosti. Kos suhega sadja vsebuje približno enako količino hranil kot sveže sadje. Enaka teža suhega sadja v primerajvi z svežim, vsebuje do 3,5x več vlaknin, vitaminov in mineralov. Zato lahko en obrok suhega sadja zagotavlja velik odstotek dnevnega priporočenega vnosa mnogih vitaminov in mineralov. Vendar pa obstajajo tudi izjeme. Na primer vsebnost vitamina C se znatno zmanjša kadar sadje posušimo. Številne študije so pokazale, da ljudje, ki pojedo veliko suhega sadja ponavadi tehtajo manj, zaužijejo pa več hranil. Suho sadje je dober vir številnih rastlinskih sestavin, vključno z močnimi antioksidanti.

 

Rozine lahko zmanjšajo tveganje za določene bolezni

rozine
vir: organicfacts.net

Rozine so posušene grozdne jagode. Vsebujejo dosti vlaknin, kalija in rastlinskih spojin. Imajo nizek do srednje visok glikemični indeks in nizek indeks inzulina. To pomeni, da rozine naj ne bi povzročale večjega dviga krvnega sladkorja po obrokih.

Študije so pokazale, da uživanje rozin:

  • niža krvni pritisk
  • izboljša raven sladkorja v krvi
  • znižuje holesterol v krvi
  • vodijo k večjem občutku sitosti

Vse našteto naj bi pripomoglo k zmanjšanju tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in bolezni srca.

 

Suhe slive kot naravno odvajalo in odganjalec številnih bolezni

Suhe slive so zelo hranljive. So bogate z vlakninami, kalijem, beta-karotenom (vitamin A) in vitaminom K. Znane so kot naravno odvajalo, zato ker vsebujejo vlaknine in sladkorni alkohol, imenovan sorbitol, ki ga najdemo v nekaterih vrstah sadja. Uživanje suhih sliv pomaga k boljši prebavi in odpravlja zaprtost.

vir: happyhealthylonglife.com
vir: happyhealthylonglife.com

 

Suhe slive so pravtako bogate z mineralom bor, ki lahko pomaga v boji proti osteoporozi.

Poleg tega delujejo sitostno in ne povzročajo hitrega dviha sladkorja v krvi.

 

 

Dateljni dobro vplivajo na nosečnost in pomagajo pri številnih boleznih

Dateljni so zelo sladki. So odličen vir vlaknin, kalija, železa in večih rastlinskih snovi. Od vsega suhega sadja so prav dateljni eden najbogatejših virov antioksidantov. Imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da njihovo uživanje ne bi smelo povzročiti večjega dviga sladkorja v krvi. Prav tako si bile narejene študije uživanja dateljev pri nosečnicah. Redno uživanje dateljev v zadnjih nekaj tednih nosečnosti lahko pomaga pri mehčanju materničnega vratu.

vir: naturalsociety.com
vir: naturalsociety.com

Uživanje dateljev je pokazalo obetavne rezultate pri živalih, kot zdravilo za neplodnost. Študije na ljudeh trenutno še potekajo.

 

Suho sadje ima veliko vsebnost naravnega sladkorja in kalorij

Ko iz svežega sadja izločimo vodo, da dobimo suho sadje, se koncentracija sladkorja in kalorij osredotoči na veliko manjše velikosti ploda. Prav zaradi tega ima suho sajde veliko vsebnost kalorij in sladkorja, kot tudi fruktoze in glukoze.

Nekaj primerov naravnega sladkorja v suhem sadju:

  • Rozine 59%
  • Dateljni 64 – 66%
  • Slive 38%
  • Marelice 53%
  • Fige 48%

Približno 22-51% te vsebnosti sladkorja je fruktoza. Uživanje velikih količin fruktoze pa lahko ima tudi negativne stranske učinke, kot so pridobivanje teže, sladkorna bolezen tipa 2 in obolenja srca. Ker pa je suho sadje zelo sladko in energijsko bogato, je zelo lahko pojesti prevelike količne naenkrat, kar lahko privede do presežka sladkorja in vnos kalorij.

 

Izogibajte se suhega sadja z dodanim sladkorjem (kandirano sadje)

vir: zestio.com.au
vir: zestio.com.au

Da bi bilo suho sadje še bolj sladko, ga pred sušenjem še dodatno prevlečjo s sladkorjem ali sirupom. Suho sadje z dodanim sladkorjem se imenuje tudi kandirano suho sadje. Dokazano je bilo, da ima preveč sladkorja slabe učinke na zdravje, kot je povečano tveganje za debelost, bolezni srca in nastanek raka.

 

Suho sadje lahko vsebuje tudi sulfite in toksine

Nekateri proizvajalci dodajajo konzervanse imenovane sulfiti. Med drugim s tem dosežejo, da sadje ne izgubi barve. To velja predvsem za marelice in rozine. Nekateri ljudje so lahko preobčutljivi na sulfite in se lahko pojavijo krči v trebuhu, kožni izpuščaji in napadi astme.

Suho sadje, ki ni pravilno skladiščeno je lahko pravtako onesnaženo z glivicami, aflatoksini in drugimi strupenimi stvarmi.

 

Za konec

Suho sadje, lahko ima, tako kot tudi druga vrsta hrane dobre in slabe lastnosti. Uživanje suhega sadja vam lahko poveča vnos vlaknin in hranil v telo, ter telo oskrbi z veliko količni antioksidantov.

Vendar pa lahko suho sadje vsebuje veliko količino sladkorja in kalorij in lahko povzroča težave, če ga zaužijemo preveč.

Priporoča se, da se suho sadje konzumira v manjših količinah, po možnosti z drugo hrano.

Ob koncu dneva suho sadje še zdaleč ni popolna hrana. Je pa vsekakor bolj zdrava in hranljiva malica so čips in druga predelana nezdrava hrana.

 

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR