Prednost suhih marelic izvira iz dejstva, da proces sušenja ne poškoduje sadja in ne spreminja ali zmanjšuje hranilne sestave.

Suhe marelice so zelo cenjene in iskane zaradi visoke vsebnosti beta karotena, ki je odgovoren za nastanek vitamina A. Beta-karoten pomaga zagotoviti dober vid in zaščito skupnih vzrokov za okvaro vida. Ljudje, ki redno jemljejo naravne odmerek vitamina A, so bolj odporni na različna poslabšanja vida.

Zraven betakarotena, suhe marelice vsebujejo še železo, kalcij, kalij, fosfor, vitamin C.

Suhe marelice so odlično naravno sredstvo pri težavah z zaprtjem  in prebavnih motenj. Pomagajo pri preprečevanju bolezni kože in pri zmanjševanju telesne maščobe.

Vedno izberite organske suhe marelice, namesto tistih, ki so umetno predelane. Ko kupujete suhe marelice preverite ali so jim dodali E 220, torej žveplov oksid, ki ga marelicam dodajajo zato, da ohranijo barvo. Tisti, ki imate astmo, se jim raje izognite, saj lahko žveplov oksid pri ljudeh z astmo sproži sopenje.

Tako kot ostalo suho sadje imajo tudi suhe marelice veliko kalorij in veliko sladkorja. Če želimo izkoristiti zdrave lastnosti suhih marelic, jih jejmo v zmernih količinah. Lahko pa z njimi na primer nadomestimo potrebo po sladkih, nezdravih prigrizkih.

 

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR