7 STVARI, KI JIH VERJETNO NISTE VEDELI O OREŠČKIH

Oreščki so eno najbolj neverjetnih živil na planetu. So polni vlaknin, hranil in srcu prijaznih maščob. So brez sladkorja in vsebujejo malo ogljikovih hidratov. Naj bodo oreščki del vaše prehrane zaradi zdravja in kulinaročnih razlogov. Najpomembnejši razlogi prihajajo iz dveh velikih študij, ki sta bile objavljene v preteklih letih. Pokazali so, da ljudje, ki redno jedo oreščke živijo dlje, kot ljudje, ki jih sploh ne uživajo. Prav tako imajo ljudje, ki jih uživajo manj možnosti za bolezni srca in ožilja. Predstavljamo sedem oreščkov, sedem dejstev in sedem načinov uporabe s katerimi oste razumeli zakaj nekateri orešče imenuje belo meso.

vir: spartanrace.com.au

1.  INDIJSKI OREŠČKI NISO ŠKODLJIVI – SO PA NJIHOVE LUPINE

vir: listdose.com
vir: listdose.com

Ste se kdaj vprašali zakaj indijskih oreščkov ne morete kupiti v lupini? To je zato, ker vam lupina lahko škoduje. Indijski oreščki izhajajo iz iste družine rastlin kot strupeni bršljan in njihovo srbečo olje je pristotno skoraj po celi lupini indijskega oreščka. Uživanje indijskih oreščkov lahko pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, po mnenju študije avtorjev iz leta 2010.

 

2. PISTACIA JE SADJE, IMA PA VELIKO SKUPNEGA Z OHROVTOM, KI JE ZELENJAVA

vir: organicfacts.net
vir: organicfacts.net

Zakaj? Zato, ker sta oba zelena. Pistacija dobi svojo zeleno barvo iz enakega pigmenta (klorofil) kot špinača, ohrovt… Uživanje pistacije je bilo povezano z povečanjem antioksidantov v krvi, boljšim zdravjem srca, lahko pa celo zmanjša tveganje za nastanek raka na pljučih. Pistacijo lahko jeste kot prigrizek, lahko se uporablja kot maslo, dodamo jo k prelivom za solate, itd.

 

3. OD VSEH OREŠČKOV SO PRAV OREHI EDINI, KI VSEBUJEJO…

vir: organicfacts.net
vir: organicfacts.net

Orehi so edini oreščki, ki vsebujejo omega 3-maščobne kisline. Ne le, da so dobri za srce, prav tako zmanjšujejo tveganje za raka na prostati, raka na dojki. Izboljšujejo tudi motorične spretnosti pri starejših posameznikih. Uporabi orehe za vse kar je na bazi brez glutenske hrane.

4. ARAŠIDI NISO OREŠČKI

Tako je. Arašidi spadajo v skupino stročnic. Priporočajo se tudi v obdobju nosečnosti.  Študija, ki je bila objavljena v reviji Pediatrics je pokazala, da so mamice, ki so v nosečnosti uživale arašide in druge lupinarje rodile otroke z zmanjšanim tveganjem alergij na oreščke. Najbolj pogosti način vnosa arašidov v telo je z arašidovim maslom.

5. MANDELJNE ENOSTAVNO MORATE IMETI RADI

vir: livestrong.com
vir: livestrong.com

Študija, objavljena leta 2008 je pokazala, da lahko mandlji (predvsem njihova maščoba) igrajo pomembno vlogo pri povečanju zdravih bakterij v črevesju. Poleg tega je študija iz leta 2013 pokazala, da uživanje mandljev pomaga povečati občutek sitosti, brez tveganja za pridobitev telesne teže. Napravite si svoje mandljevo mleko (na spletu je opisanih ogromno povezav kako se pripravi).

 

6. MACADAMIA OREŠČKI NAM POVEDO, KDAJ SO PRIPRAVLJENI ZA UŽIVANJE

Večina kmetov začne žetev, ko prvi oreščki padejo na tla. To je takrat, ko so oreščki macadamie zreli in na ta način sami povedo kdaj so. Kljub temu, da ima macadima slab sloves zaradi velikh vsebnosti kalorij, ima tudi super sloves ko gre za zdravje našega srca. Uporabite olje macadamie za drugačen a slasten okus.

7. BRAZILSKI OREŠČKI ZA MOŠKE

vir: nutrino.co
vir: nutrino.co

Brazilski oreh vsebuje veliko selena, mineral za katerega je bilo ugotovljeno, da je učinkovit v boju proti raku na prostati. Študija iz leta 2014 je pokazala, da so bili moški, ki so selen pridobivali iz raznih umetnih dodatkov (z razliko od tistih, ki so ga pridobivali iz brazilskih oreščkov) bili bolj podvrženi za raka na prostati.

 

 

Za konec… da bi iz oreščkov pridobili največ koristnega je potrebno uživanje v zmernih količinah. Še vedno so polni maščob (večina jih je sicer koristnih) in kalorij. Pest oreščkov vsak dan je vredu za nadzor telesne teže, za optimizacijo vašega zdravja in občutek zadovoljstva. Izogibajte pa se oreščkov, ki so “oblečeni” v razne sestavine kot so med, pivo ali so kandirani.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR