MINERALI: Njihove funkcije in viri

Telo potrebuje veliko mineralov - pravimo jim bistveni minerali. Bistveni minerali so včasih razdeljeni na glavne minerale (makro-minerali) in minerale v sledovih (mikro-minerali). Ti dve skupini sta enako pomembni, vendar so minerali v sledeh potrebni v manjših količinah kot glavni minerali. Uravnotežena prehrana običajno vsebuje ve bistvene minerale. V tabelah je seznam mineralov, opis njihovih funkcij in njihovi viri v živilih.

Glavni minerali (makro-minerali)

Mineral Funkcija Vir
Natrij Potreben za pravilno ravnotežje tekočin, prenos živčnih celic, krčenje mišic Jedilna sol, sojina omaka; velike količine v predelani hrani; manjše količine v mleku, kruhu, zelenjavi in nepredelanem mesu
Klor Potreben za pravilno ravnotežje tekočin, želodčno kislino Jedilna sol, sojina omaka; velike količine v predelani hrani; manjše količine v mleku, mesu, kruhu
Kalij Potreben za pravilno ravnotežje tekočin, prenos živčnih celic, krčenje mišic Meso, mleko, sveže sadje in zelenjava, polnozrnate žitarice, stročnice
Kalcij Pomemben za zdrave kosti in zobe, pomaga pri sproščanju mišic. Pomemben pri delovanju živčevja, strjevanja krvi, uravnava krvni tlak, pomemben za zdrav imunski sistem Mleko in mlečni izdelki, ribe, sojino mleko, brokoli, stročnice
 Fosfor Pomemben za zdrave kosti in zobe, je del sistema, ki vzdržuje kislo-bazično ravnovesje Meso, ribe, perutnina, jajca, mleko, tudi predelana hrana
 Magnezij Pomemben za kosti. Potreben za proteine v telesu, krčenje mišic, prenos živčnih celic, za zdrav imunski sistem Oreščki in semena, stročnice, zelena zelenjava, morski sadeži, čokolada, pitna voda
 Žveplo Najdeno v proteinskih molekulah Pojavlja se v živilih, kot del beljakovin; meso, ribe, perutnina, jajca, mleko, stročnice, oreščki

 

Minerali v sledovih (mikro-minerali)

Telo potrebuje minerale v sledovih v manjših količinah. Upoštevajte, da železo spada med minerale v sledovih, kljub temu, da je količina, ki jo telo potrebuje nekolika večja kot pri ostalih

Mineral Funkcija Vir
Železo Je del molekule (hemoglobina) in ga najdemo v rdečih krvnih telesih. Skrbi za pretok kisika po telesu. Rdeče meso, ribe, perutnina, školjke, rumenjaki, stročnice, suho sadje, zelena zelenjava, z železom obogatene žitarice
Cink Je del mnogiv encimov. Potreben za izdelavo beljakovin in genskega materiala. Ima funkcijo pri zaznjavanju okusa, pri celjenju ran, proizvodnjo sperme, normalno rast in spolno zorenje, zdrav imunski sistem Meso, ribe, perutnina, zelenjava
Jod Se nahaja v hormonu ščitnice in pomaga uravnavati rast, razvoj in je pomemben za metabolizem Morski sadeži, živila, ki rastejo z jodom obogateni zemlji, kruh, jodirana sol, mlečni izdelki
 Seelen Antioksidant Meso, morski sadeži, stročnice
 Baker Je del mnogih encimov. Potreben za presnovo železa Stročnice, oreščki in semena, rdeče meso, pitna voda
 Mangan Je del številnih encimov Razširjen predvsem v rastlinski hrani
 Fluorid Pomemben za sestavo zob in kosti, preprečuje nastanek zobne gnilobe Pitna voda, ribe, čaji
 Krom Tesno sodeluje z inzulinom za uravnavanje krvnega sladkorja Nerafinirana živila, posebej jetra, pivski kvas, polnozrnate žitarice, sir
 Molibden Je del nekaterih encimov Stročnice, kruh, zelena zelenjava, mleko, jetra

Ostali sledovi v hranilih, ki so prav tako bistvenega pomena, so pa v zelo majhnih količinah so: nikelj, silicij, vanadij, kobalt

 

 

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR