Glavni minerali (makro-minerali)
| Mineral | Funkcija | Vir |
| Natrij | Potreben za pravilno ravnotežje tekočin, prenos živčnih celic, krčenje mišic | Jedilna sol, sojina omaka; velike količine v predelani hrani; manjše količine v mleku, kruhu, zelenjavi in nepredelanem mesu |
| Klor | Potreben za pravilno ravnotežje tekočin, želodčno kislino | Jedilna sol, sojina omaka; velike količine v predelani hrani; manjše količine v mleku, mesu, kruhu |
| Kalij | Potreben za pravilno ravnotežje tekočin, prenos živčnih celic, krčenje mišic | Meso, mleko, sveže sadje in zelenjava, polnozrnate žitarice, stročnice |
| Kalcij | Pomemben za zdrave kosti in zobe, pomaga pri sproščanju mišic. Pomemben pri delovanju živčevja, strjevanja krvi, uravnava krvni tlak, pomemben za zdrav imunski sistem | Mleko in mlečni izdelki, ribe, sojino mleko, brokoli, stročnice |
| Fosfor | Pomemben za zdrave kosti in zobe, je del sistema, ki vzdržuje kislo-bazično ravnovesje | Meso, ribe, perutnina, jajca, mleko, tudi predelana hrana |
| Magnezij | Pomemben za kosti. Potreben za proteine v telesu, krčenje mišic, prenos živčnih celic, za zdrav imunski sistem | Oreščki in semena, stročnice, zelena zelenjava, morski sadeži, čokolada, pitna voda |
| Žveplo | Najdeno v proteinskih molekulah | Pojavlja se v živilih, kot del beljakovin; meso, ribe, perutnina, jajca, mleko, stročnice, oreščki |
Minerali v sledovih (mikro-minerali)
Telo potrebuje minerale v sledovih v manjših količinah. Upoštevajte, da železo spada med minerale v sledovih, kljub temu, da je količina, ki jo telo potrebuje nekolika večja kot pri ostalih
| Mineral | Funkcija | Vir |
| Železo | Je del molekule (hemoglobina) in ga najdemo v rdečih krvnih telesih. Skrbi za pretok kisika po telesu. | Rdeče meso, ribe, perutnina, školjke, rumenjaki, stročnice, suho sadje, zelena zelenjava, z železom obogatene žitarice |
| Cink | Je del mnogiv encimov. Potreben za izdelavo beljakovin in genskega materiala. Ima funkcijo pri zaznjavanju okusa, pri celjenju ran, proizvodnjo sperme, normalno rast in spolno zorenje, zdrav imunski sistem | Meso, ribe, perutnina, zelenjava |
| Jod | Se nahaja v hormonu ščitnice in pomaga uravnavati rast, razvoj in je pomemben za metabolizem | Morski sadeži, živila, ki rastejo z jodom obogateni zemlji, kruh, jodirana sol, mlečni izdelki |
| Seelen | Antioksidant | Meso, morski sadeži, stročnice |
| Baker | Je del mnogih encimov. Potreben za presnovo železa | Stročnice, oreščki in semena, rdeče meso, pitna voda |
| Mangan | Je del številnih encimov | Razširjen predvsem v rastlinski hrani |
| Fluorid | Pomemben za sestavo zob in kosti, preprečuje nastanek zobne gnilobe | Pitna voda, ribe, čaji |
| Krom | Tesno sodeluje z inzulinom za uravnavanje krvnega sladkorja | Nerafinirana živila, posebej jetra, pivski kvas, polnozrnate žitarice, sir |
| Molibden | Je del nekaterih encimov | Stročnice, kruh, zelena zelenjava, mleko, jetra |
Ostali sledovi v hranilih, ki so prav tako bistvenega pomena, so pa v zelo majhnih količinah so: nikelj, silicij, vanadij, kobalt



