Kako pogosto slišite trditev, da so živila boljša kot dodatki? Ponovljena je bila tolikokrat, da beseda naraven nosi pozitiven prizvok, medtem ko se omenja sintetično in kemijsko z negativnim prizvokom.
Resnica seveda ni tako enozvočna. Nekatere spojine so bolj učinkovite v obliki dodatkov, kot naprimer kurkumina v kurkumi, ki ji je dodan piperin (ekstrakt črnega popra) ali pa v liposomski obliki za povečanje siceršnje nizke biološke razpoložljivosti.
Enako velja za vitamine. Filokinon (K1), na primer, je tesno vezan na membrane v rastlinah in je tako v obliki dodatkov bolj dostopen. Enako velja za folno kislino (dodatek B9), ki je bolj dostopna kot folati (B9 naravno prisotni v živilih), čeprav to vedno tudi ni dobro.
Veliko nadomestnih vitaminov obstaja v naravnih in sintetičnih oblikah. Tako so dostopni širšemu krogu ljudi. Na primer, če B12 ne bi obstajal v sintetični obliki, bi bil izjemno drag, povrhu vsega pa še neprimeren za vegane.
Sklep: Predvsem, kar zadeva vitamine, živila niso vedno boljša kot dodatki.