Raziskava, objavljena v Clinical Journal of the American Society of Nephrology je pokazala, da visoko raven izločanja kalija z urinom, ki je bil povezan z vnosom kalija, povezujejo s počasnejšim delovanjem ledvic in manj težav s srcem.

Ker imajo ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 povečano tveganje za razvoj odpovedi ledvic in bolezni srca, lahko z pravilno dietno prehrano zmanjšamo to tveganje, je pokazala študija.

KAJ JESTI?

Preveč ali premalo kalija v prehrani je lahko slabo za telo, zato je pomemben posvet z zdravnikom glede pravilnega vnosa kalija. S kalijem bogata živila so sveže sadje ali zelenjava, pusto meso, krompir, fižol, brokoli, banane, losos, leča, tuna, piščanjčja prsa…

Za starejše od 19let se priporoča vnos 4,7g kalija na dan.

“Za mnoge posameznike z sladkorno boleznijo je najtežji del zdravljenja določiti kaj jesti” je dejal dr.Shin-ichi Araki, avtor študije.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR