vir: artofhealing.com.au

Lubenica kot vir antioksidantov

Lubenica je pomemben sadež zaradi svojih antioksidativnih značilnosti. Vsebuje večje količine antioksidantov kot so likopen, vitamin C (askorbinska kislina), vitamin A (retinol) ter beta karoten iz katerega v telesu nastane vitamin A. Ti sodijo med najbolj učinkovite odstranjevalce prostih radikalov. Prosti radikali so snovi, ki oksidirajo holesterol, produkti oksidacije pa se nalagajo na stenah krvnih žil ter čez čas povzročijo zamašitev krvnih žil, to je aterosklerozo, srčni udar ali možgansko kap. Poleg tega pospešujejo vnetne procese pri astmi in artritisu ter spodbujajo nastanek rakastih celic. Antioksidanti reagirajo s prostimi radikali, jih uničujejo ter tako preprečujejo njihovo delovanje in vse prej naštete bolezni.

vir: hypercityindia.com
vir: hypercityindia.com

Omenimo še, da je lubenica tudi vir karotenoidov ter med njimi pomembnega antioksidanta likopena. Številne študije potrjujejo učinkovitost likopena pri preprečevanju rakavih obolenj, še posebej raka prostate.

Prehranski profil

Lubenica je zelo osvežilen in nizkokaloričen sadež, saj vsebuje nekaj več kot 91 % vode. V večjih količinah vsebuje tudi likopen, ki je glavni vir karotenoidov. Ta daje značilno rdečo-roza barvo mesa. Po vsebnosti fenolnih spojin je v rangu s čebulo, brusnico in paradižnikom, (to so namreč splošno znana živila z visoko antioksidativno učinkovitostjo). Likopena je največ v sredici lubenice, manj pa na robnem delu proti skorji. Fenolnih spojin pa je največ v predelu okoli sredice, manj v čisti sredici. Robni del pa vsebuje največ vitamina C. Poleg prej omenjenih hranilnih snovi, lubenica v večjih količinah vsebuje tudi vitamina B6 (piridoksin) in B1 (tiamin) ter minerala magnezij in kalij.

Nasveti za nakup in shranjevanje

Izberite tiste lubenice, ki imajo enakomerno rdeče-roza barvo, brez svetlejših odtenkov (nezadostno zrel sadež) ali belih lis in moknatega mesa (prezrel sadež). V primeru, da lubenica, ki jo kupujete ni razrezana in ne morete videti njene notranjosti, preverite barvo skorje. Barva mora biti enakomerno zelena, na enem delu z rumeno obarvanim področjem, ki nakazuje mesto na katerem je lubenica ležala ter njeno primerno zrelost. Odsotnost rumenega področja pomeni, da je bila lubenica predčasno obrana.

Optimalno shranjevanje cele lubenice je pri sobni temperaturi, predvsem zaradi likopena. Temperatura 5-13 °C uničuje likopen, pri sobni temperaturi pa se njegova vsebnost zvišuje. Ko lubenico razrežemo, jo je potrebno shranjevati v hladilniku.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR