http://www.buildingbody.si

Peteršilj je ena izmed daleč najbolj uporabnih začimb (široko gojenih kot zelišča in zelenjava) na svetu. Ima odličen okus in lepo zeleno barvo.  Uporabljamo ga za dekoracijo različnih jedi, zlasti solate. V trgovinah je na voljo skozi vso leto, vendar je najbolj zdrav tisti, ki zraste na domačem vrtu.

 

Nekateri od nas peteršilj redno dodajamo hrani, drugi se mu želijo izogniti- saj menijo, da je nepotreben,  nekateri pa preprosto pozabijo na uporabo njega. Vsakdo ga pozna kot začimbo, le redki pa vedo, da je to rastlina z veliko hranilnimi snovmi in zdravilnimi učinki.

Najprej naj omenimo dekorativno moč. Ima zanimivo in lepo oblikovane vejice z zeleno barvo , tako, da vsak obrok okrašen z njim dobi videz kateremu se težko upremo.

Vsebuje veliko eteričnih olj, vitamine (A in C). Po nekaterih raziskavah poveča antioksidativno sposobnost krvi, zaradi česar je kri močnejša in tako tudi zmanšuje tveganje za nastanek raka. Nekatera eterična olja imajo tudi antioksidativni učinek.

Petršilj je ljudem znan kot zaščitnik srca in krvnih žil. Vsebuje veliko folne kisline, ki je pomemben dejavnik za zaščito srca in krvnih žil, ima pa tudi pomembno vlogo pri procesih organizma.

Priporočljiv je predvsem za ljudi, ki so preživeli srčni napad ali kap , kot tudi za tiste, ki trpijo zaradi arterioskleroze ter drugih bolezni srca in ožilja.  Po raziskavah je odlično hranilo glede na velike koncentracije vitamina C.

 

Nekaj nasvetov:

– Uporaba svežega je veliko boljša kot uporaba suhega, če pa ni druge možnosti, pa naj bo organski .

– Vedno kupiti zelene barve peteršilj in ne rumene, kajti to je znak poškodovanega in starega.

– Nikoli ga ne odvrzite. Raje ga posušite- to je odličen dodatek k tekočim jedem npr. k juhi/obari.

– Uporabljamo ga lahko v vsako jed, saj ne povzroča stranskih učinkov.

Torej izvedeli smo, da peteršilj ni le začimba, kot ste do sedaj morda mislili. Je koristen kot večina stvari iz vašega vrta, zato ga redno uporabljajte v vaše juhe, enolončnice in v vse ostale jedi. Je močan varuh vašega zdravja , uporabljajte ga redno in v večjih količinah v vaši prehrani.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR