Kaj so probiotiki?

Probiotiki so po definiciji živi mikroorganizmi, ki ob ustreznem doziranju, zagotavljajo koristi za zdravje gostitelja. Ponavadi so probiotiki bakterije, obstaja pa tudi vrsta kvasa, ki deluje kot probiotik.

Probiotike zaužijemo kot prehranska dopolnila ali kot hrano, pripravljeno z bakterijsko fermentacijo (jogurt, kefir, kislo zelje…). Obstaja več kot deset različnih probiotičnih bakterij, ki imajo dokazano koristi za zdravje, med njimi sta najbolj znani Lactobacillus in Bifidobacterium. Pomembno je, kateri probiotik izberemo, saj delujejo na različna zdravstvena stanja.

Črevesna flora

vir:123RF.com
vir:123RF.com

Skupnost mikroorganizmov v črevesju imenujemo črevesna flora. Črevesje vsebuje na stotine različnih mikroorganizmov, med njimi je največ bakterij, sledijo jim kvasovke in virusi. Večina črevesne flore se nahaja v debelem črevesu. Črevesna flora opravlja pomembne funkcije za naše zdravje, med drugim proizvaja tudi vitamin K in nekatere vitamine skupine B.

Črevesna flora je zelo občutljiva in kadar je neuravnovešena, jo povezujemo z nastankom številnih bolezni (debelost, sladkorna bolezen tip 2, metabolični sindrom, bolezni srca, kolorektalni rak, Alzheimerjeva bolezen, depresija…)

K uravnoteženosti in optimalnemu delovanju črevesne flore pripomorejo probiotiki in prebiotična vlakna (prehranska vlakna, ki hranijo prijazne bakterije, ki se nahajajo v našem črevesju).

Antibiotiki

vir: http://suffolkvoice.net
vir: http://suffolkvoice.net

Največ študij probiotikov je opravljenih v povezavi s prebavnimi težavami. Kot vemo, dolgotrajno jemanje antibiotikov pogosto povzroča drisko. Antibiotiki uničujejo bakterije, ne glede na to ali so dobre ali slabe. In ker uničijo tudi tiste, ki so za naše zdravje dobre, se poruši ravnovesje v črevesju. Študije kažejo, da probiotični pripravki lahko pomagajo pri driski povzročeni s strani antibiotikov in tudi pri mnogih drugih težavah povezanih s črevesjem (sindrom razdražljivega črevesja, napenjanje, zaprtje, driska, ulcerozni kolitis, Chronova bolezen…).

Koristi probiotikov

Zaključimo lahko, da imajo probiotiki številne koristi in velik vpliv na naše zdravje in dobro počutje. Naj naštejemo samo nekaj najpomembnejših:

  • Zmanjšujejo vnetja (ki so povzročitelji mnogih bolezni)
  • Omilijo simptome depresije in anksioznosti
  • Znižujejo vsebnost holesterola v krvi (skupni in LDL holesterol)
  • Blago nižajo krvni tlak
  • Izboljšajo delovanje imunskega sistema in zmanjšajo tveganje za okužbe, tudi prehlad
  • Ugodno vplivajo na nepravilnosti kože (akne, ekcemi, rosacea…)

Splošno gledano probiotike večina ljudi dobro prenaša, lahko se pa zgodi, da se v začetnih dneh uporabe pojavi napenjanje in blaga bolečina v trebuhu. Po kratkem obdobju prilagoditve, bi morala vaša prebava delovati bolje kot pred uporabo.

Uporaba probiotikov je torej zaželjena, a to ne bo rešilo vseh vaših težav s prebavo. Ne smemo pozabiti na zdrav življenjski slog, ki vključuje telesno aktivnost, kvaliteten spanec in hrano obogateno z veliko vlakninami.

Ni komentarjev

PUSTITE KOMENTAR